Uudenvuoden piperryksiä - uuden vuosikymmenen kynnyksellä 31.12.19

Mutta vaihtuuko huomenna uusi vuosikymmen vai alkaako vanhan vuosikymmenen viimeinen vuosi? Kymmenjärjestelmän perusteella oltaisiin vasta vuoden päässä vuosikymmenen vaihtumisesta ja suomen yksitoista-sanakin tarkoittaa yhtä pykälää toisen kymmenen puolelle. Vai aloitetaanko laskeminen vuodesta nolla? Siis että täyttikö Jeesus-vauva 1-vuotta vuonna nolla?
No, kuinka ollakkaan, meillä juhlava uudenvuoden lounas syödään jo vanhan vuoden puolella, vuoden viimeisenä päivänä. Tämä johtuu nuorison menoista ja juhlasuunnitelmista - mitäpä sitä kaksi vanhaa kääkkää itselleen juhlaruokia kähräilisi. Tämän vuoden menu on ihan uniikki meillä, siis ihan uuden vuosikymmenen heiniä:



Raclette-alkupalat: kanaa, sipulia, herkkusieniä, maissia, ananasta Raclette-juuston kera. Sari-ystävä toi aikoinaan tuliaisiksi kukkavadin, joka sopii juuri viidelle Raclette-ainekselle juuston lisäksi.



Pääruoka onkin sitten merellistä murkinaa: lohta uunissa, keitetyt perunat, katkarapuja kuorineen, savusimpukoita ja merileväkaviaaria lisukkeineen.

Jälkiruokana  klementtiinejä ja viinirypäleitä juustojen kera sekä suklaakakku kaardemummakahvin kaverina.

Royal Greenland-katkarapupussin kyljestä löytyi skannaamalla - siis ihan vahingossa osasin arvailemalla kameran kautta skannata! - tanskalaiskokin ohje kuorellisten katkarapujen maustamiseen ja paistamiseen. On dubattu ruotsiksi kylläkin:

https://www.royalgreenland.se/btc/Recept/Gronlandska-rakor-a-la-Singapore-chili-krabba-med-gronsallad.aspx

No enpä toki aivan samoilla mausteilla taaskaan maustanut ja paljon enemmän tuli vielä ehkä hieman jäisistä katkoista lientä, kuin oli esimerkkivideossa, joten katkat muhivatkin omassa liemessään ennemmin kuin paistuivat.




Kun Raclette-juusto sattui silmään kotikylän ässällä, niin pitihän se napata kiireen vilkkaa ruokakoriin. Savupaprikajauhe oli piiloutunut ruokakaapin kätköihin ja muistutteli taas mieleen seikkailun Ateenan  kauppahallissa - onneksi selvittiin lihakaupan teurastajista ja kalapuolen huuliveikoista ulkokojujen asialliseen ilmastoon ja  maustepuoteihin.

Merileväkaviaaria melkein kuin Ruotsinlaivoilla.... Kaviaarin kaverina sipulin lisäksi kerma-kermaviili-smetana-sekoitus:
1 dl kuohukermaa vatkattuna
1 prk kermaviiliä
1 prk smetanaa ja ripaus suolaa vielä sekaan ja sekoitetaan sitten maitovalmisteet sikin sokin - ehkä vähän säästää kustannuksissa, ja tuli käyttöä kermalle, jota tänä vuonna näemmä tuli ostettua reilunpuoleisesti.


Kiva juttu että sain myös apua keittiössä. Viirun piti kiireenvilkkaa sisustaa keittiötä uuteen uskoon ennenkuin tuttuja vieraita tulisi lounaalle. Ensi kerralla Viiru saakin viikata lautasliinat.


Viiruja matossa vai Viiru ja matto?


Katsotaan, minkä reaktion menu saa aikaiseksi ja tuleeko tästä sitten perinne seuraavaksi vuosikymmeneksi tai ihan perheen oma trendiruoka... Ihanaa uutta vuotta kaikille ja tulkoon toiveemme toteutumaan jonain päivänä, tulevan vuosikymmenen aikana;)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta