Hummus

Tämän iltapäivän projektina olikin isännän toiveesta hummus. Toki valmistautuminen oli aloitettu jo eilen illalla, kun kikherneet laitettiin runsaaseen veteen lillumaan.

Näin kaikki tapahtui: Kikhernepussista (400g) kaadettiin noin puolet eli 200g likoamaan vähintään 12 tunniksi. Seuraavana päivänä herneet huuhtaistaan ja laitetaan kiehumaan runsaaseen raikkaaseen vaihdettuun veteen. Kiehumisaika noin 1-1,5 h täydellä höyryllä ilman kantta, siis meidän hellassa nappula väännetään kuutoselle. Reikakauhalla nostellaan enimmät vaahdot pois poikkeen.
Turvottelun ja keittämisen jälkeen kikherneiden tilavuus on noin 5-6 desilitraa.



2. Tahinitahnaa täytyy mahdollisesti sekoitella, jos öljy ja miähnä ovat kovinkin kerrostuneet.


3. Kaapin uumenista on tähän mennessä kaiveltu esimerkiksi mixeri, johon kikherneet hujautetaan. Sekaan myös
 2 dl tahinitahnaa
kahden sitruunan mehu
3-5 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
neljä valkosipulinkynttä puristettuna



4. Melkein ei kone jaksanut tahnaa pyöräytellä, ja eri ohjelmilla, lopulta keitto-ohjelmalla, aineet sekoittuivat toisiinsa. Vettä ja sitruunoiden mehua kannattaa lisätä vähän kerrassaan.
 Nyt tahnasta tuli aika tasaisen samettista, mutta jos haluaisi hieman rouheampaa suutuntumaa, kannattaa kikherneet surauttaa vaikkapa sauvasekoittimella ja osalla nestettä erikseen (meidän 30 vuotta vanha sauvasekoitin sanoi itsensä prosessin aikan irti, ja siksikin huiskautin kaikki ainesosat kerralla yhteen myllyyn) - ja lisätä lopulta tahin kanssa hummukseksi. Tahille (tashí kyproslaisittain) riittää sähkövatkain mainiosti ja taas osa nesteestä seesaminsiementahnan kaveriksi. Kaiken kaikkiaan hummusta tuli näillä tykötarpeilla reilu litra.

Lopulta massat sitten yhdistettäisiin ja vasta tarjoiluvaiheessa hummuksen päälle löräytetään hieman oliiviöljyä ja ropsautetaan sileälehtiset persiljat pisteeksi iin päälle.



Kun mikserin kannuun jää varmasti rippeitä tahnasta reunoille, niin kannattaa pyöräyttää vettä kannussa nopealla ohjelmalla ja laittaa näin saatu seesamivesi talteen. Hummus kiinteytyy seistessään ja voi tarvita kostuketta matkan varrella. Siihen sopii tämä seesamivesi esimerkillisesti.

Melkeinpä samalla ohjeella saadaan pelkkää seesamiherkkua tashí:

2 dl tahiinitahnaa
yhden sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä puristimella murskattuna
1 tl suolaa
noin kaksi desilitraa lämmintä vettä

Tahna surautetaan samettisen kuohkeaksi sähkövatkaimella ja nautitaan esimerkiksi pitaleivän ja suvlakilihan kanssa naatiskellen.  Kun hummus alkoi olla nautiskeluvaiheessa, huomasimme että voiei, meiltähän on leipä ihan loppumaisillaan. Sitten vaan leipomaan

muailman melkein parasta leipee




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta