25.8. Briami
Syksyä on jo aistittavissa luonnon väreissä ja raikkaassa aamuilmassa, vaikka kesän lämpö päivällä helliikin helteeksi asti. Vai onko luonto pukeutunut ruskan väreihin ihan kuivuudesta johtuen?
Alkusyksyn ruoka kreikassa, ja miksi ei meilläkin, on ihanan värikäs ja tuoksuva Briam-kasvisvuoka. Sitä voi laittaa alkupalaksi tai pääruoaksi fetaisan salaatin kanssa. Syksyyn sattuu perheessämme yksi suuri juhla ja ruokavieraat ovat saaneet särpimeksi briamia milloin broilerinrinnan, milloin lohen tai suvlaki-vartaiden kanssa. Meillä kun ollaan ainakin vielä toistaiseksi lihansyöjiä...
Herkulliset kuvat ja makoisat ohjeet löytyvät Gummeruksen kirjasta Kreikkalainen keittiö, kirjailijana Rena Salaman.
Samankaltainen kasvisvuoka, tai täyttettyjen kasvisten muodossa oleva paistos, on Imam baildi, siinä pääosaa näytteleekin munakoiso kesäkurpitsan sijaan.
Pyörtynyt imaami
Ja vielä munakoison ja kesäkurpitsan yhdessä tähdittämä ihanuus läntiseltä Välimereltä
Ratatouille
Munakoiso kreikaksi on melitsána μελιτζάνα ja
kesäkurpitsa kolokíthi κολοκύθι.
μαϊντανός on taas tuo jokaiseen ruokaan lisättävä maitanós, mopon kyytiin päässyt sileälehtinen persilja.
Välimerellisten herkkujen kanssa jälkiruoaksi sopii supisuomalainen mustikkapiirakka, jota töissä viime torstaina leivoimme kokonaisen pellillisen. Syötävää riitti parillekymmenelle kunnon palanen kullekin.
Pellillinen piirakkaa
Sanontahan kuuluu, että mitä useampi kokki, sitä sakeampi soppa. Mustikkapiirakan kohdalla asia on kuitenkin niin, että mitä useampi leipuri, sitä makeampi piirakka. Sokeria ja rasvaa taidettiin annostella reilulla mitalla; kun viiden desin rasvapurkista koetin saada seuraavaan takinaan kotona pari desiä juoksevaa rasvaa, niin pullosta lörähti enää puolitoista desiä. Ihan perinteisen matematiikan mukaan pullossa olisi pitänyt olla vielä kolme desiä jäljellä.
Työpaikan piirakka oli gluteeniton ja laktoositon ja sekaan oli lisätty teelusikallisen verran turvonnutta psylliumia. Jauhojen merkki sattui olemaan viikon viimeinen päivä (pari euroa muita jauhoja hintavampia) ja piirakan koostumus ihanan muhevainen!
Alkusyksyn ruoka kreikassa, ja miksi ei meilläkin, on ihanan värikäs ja tuoksuva Briam-kasvisvuoka. Sitä voi laittaa alkupalaksi tai pääruoaksi fetaisan salaatin kanssa. Syksyyn sattuu perheessämme yksi suuri juhla ja ruokavieraat ovat saaneet särpimeksi briamia milloin broilerinrinnan, milloin lohen tai suvlaki-vartaiden kanssa. Meillä kun ollaan ainakin vielä toistaiseksi lihansyöjiä...
Herkulliset kuvat ja makoisat ohjeet löytyvät Gummeruksen kirjasta Kreikkalainen keittiö, kirjailijana Rena Salaman.
Samankaltainen kasvisvuoka, tai täyttettyjen kasvisten muodossa oleva paistos, on Imam baildi, siinä pääosaa näytteleekin munakoiso kesäkurpitsan sijaan.
Pyörtynyt imaami
Ja vielä munakoison ja kesäkurpitsan yhdessä tähdittämä ihanuus läntiseltä Välimereltä
Ratatouille
Munakoiso kreikaksi on melitsána μελιτζάνα ja
kesäkurpitsa kolokíthi κολοκύθι.
μαϊντανός on taas tuo jokaiseen ruokaan lisättävä maitanós, mopon kyytiin päässyt sileälehtinen persilja.
Välimerellisten herkkujen kanssa jälkiruoaksi sopii supisuomalainen mustikkapiirakka, jota töissä viime torstaina leivoimme kokonaisen pellillisen. Syötävää riitti parillekymmenelle kunnon palanen kullekin.
Pellillinen piirakkaa
Sanontahan kuuluu, että mitä useampi kokki, sitä sakeampi soppa. Mustikkapiirakan kohdalla asia on kuitenkin niin, että mitä useampi leipuri, sitä makeampi piirakka. Sokeria ja rasvaa taidettiin annostella reilulla mitalla; kun viiden desin rasvapurkista koetin saada seuraavaan takinaan kotona pari desiä juoksevaa rasvaa, niin pullosta lörähti enää puolitoista desiä. Ihan perinteisen matematiikan mukaan pullossa olisi pitänyt olla vielä kolme desiä jäljellä.
Työpaikan piirakka oli gluteeniton ja laktoositon ja sekaan oli lisätty teelusikallisen verran turvonnutta psylliumia. Jauhojen merkki sattui olemaan viikon viimeinen päivä (pari euroa muita jauhoja hintavampia) ja piirakan koostumus ihanan muhevainen!
βατόμουρου πίτα
Kommentit
Lähetä kommentti