Sitruunaisia ohjeita

Täsäpä Louhisaaren juoma-ohjeita, joita voi sitten nestemäärään ja saatavilla olevien tykötarpeiden sanelemana soveltaa oman maun mukkaan ja jakolaskua mieliin muistuttelemalla

15 l kiehuvaa vettä
1 kg  mustaherukan lehtiä
1,5 kg sokeria
3-4 sitruunaa, myös kuoret raastetaan keveästi
vajaa 1 rkl hiivaa

TAI

5 l lehtiä
5 l kiehuvaa vettä
50 g sitruunahappoa
10 dl sokeria

Lehtien ja muiden ainesosien annetaan tekeytyä ämpärissä seuraavaan päivään, jolloin juoma siivilöidään ja pullotetaan. Jos käytetään sitruunahappoa, niin lisätään se ensin pariin desiin nestettä ja sekoitetaan lopuksi kokonaisnestemäärään.

Sitten vielä hellepäivien viilentäjä ja jumalaisen ihana juomaohje!

Lemonade



Koskapa siis huushollimme jääkaapissa on melkeinpä aina iso pussillinen sitruunoita, on niitä myös käytettävä ahkerasti - homehtunut sitruuna on surkea näky. Pari ihan ihanaa sitruunaista herkkua on löytänyt tiensä sydämiimme ja kesäkeittiöömme viime ja tänä vuonna, kun on pitänyt etsiskellä opuksista ja internetistä juhlatarjottavaa hienostuneille vieraille. Toinen niistä, Lemonade, olikin linkkinä tuossa yllä ja toinen, Lemon Curd - tahna, on kylläkin englantilaisten suosima aamupalalevite. Lemon Curd sopii kuitenkin Kypros-teemaan ihan hyvin, koska siirtomaa-ajoista asti kyproslaisilla on ollut erityinen viha-rakkaus-suhde britteihin ja heidän jättämäänsä perintöön saarellaan. Onhan sitä paitsi englantilaisia tukikohtia (The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia is a British Overseas Territory on the island of Cyprus) saarella vieläkin Dekeliassa ja Akrotirillä ainakin, siis jossain päin Kyprosta tätä tahnaa melko varmasti levitetään aamupalaleivälle .

Lemon Curd-ohje, joka on fuusio paristakin nettiohjeesta: Tämän ohjeen yhteydessä ei voi liiaksi painottaa sekoittelun merkitystä.

4 keltuaista (lapsikin osaa keltuaiset erotella vakuaisista, vaan tämäpä täti joskus ajatuksissaan hulauttaa valkuaisen keltuaiskippoon tai keltuaisen valkuaisten sekaan - mutta no hätä; osassa ohjeita käytetään koko kananmuna eli yhtä hyvin voi aloittaa ottamalla kennosta kaksi kokonaista kananmunaa)
2 dl tomusokeria (tai hienoasokeria)
1,5 rkl hienoa sitruunankuoriraastetta
0,5 dl sitruunamehua
50 g voita
1 tl vaniljasokeria

Keltuaiset ja tomusokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi kattilassa, joka laitetaan levylle alhaiselle lämpötilalle (kolmoselle?). Sitruunan mehu ja kuoriraaste lisätään vähitellen ja kokoajan massaa sekoitellen. Keitos saa varovasti kuplahtaa ja sitä keitellään hiljakseen kokoajan sekoitellen noin 15 minuuttia. Joissakin ohjeissa neuvotaan tämä vaihe tekemään vesihauteessa, mutta riittävän alhaisella lämmöllä ja jatkuvalla sekoittamisella onnistuu näinkin. Ja tulikohan mainittua, että koko ajan sekoitellaan, puukauhalla tms!
Voi lisätään hieman jäähtyneeseen massaan ja sitten levite purkitetaan ja laitetaan jääkaappiin tiivistymään.

Tämä herkkutahna sopii paahtoleivän päälle, keksien kanssa, kakun täytteenä kermavaahtoon sekoitettuna - you name it! Säilyy jääkaapissa kahdesta kolmeen viikkoa - jos säilyy...



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta