Salaatilla hunnutettu juustokakku

Tämä kuakkunen on erään nuoren lempiherkku ja täytyyhän sitä talvilomalomapäivien kunniaksi kokkailla - varsinkin kun ohje oli ollut taas pari vuotta jemmassa eräänkin Sinttu-kirjan välissä, ja löytyi ihan sattuman kaupalla äskettäin.

Kreikkaan ja Kyprokseen saa tästä tortusta aasinsillan sillä tavoin, että "parasta herkkua ikinä" olen syönyt Plataniaksen torin varrella sijaitsevassa tavernassa (toivottavasti edelleen on ravintola siellä ja varmaan onkin, koska ravintola oli läpeensä kreetalainen ja vain paikallisten suosiossa): kiehautettua villirukolaa ja muita villivihanneksia sitruunalla ja oliiviöljyllä höystettynä. Tätä herkkua saa Kreetalla kevätkuukausina maalis-huhtikuussa. Keitetyillä pakaste-palkopavuilla ja samoilla höysteillä voi yrittää saada aikaan saman moisen makuelämyksen.
Ja tokihan salaatin kastike on tässä ohjeessa ihan kreikkalaisen maalaissalaatin kastikkeen mukainen.

Rucola-basilika-juustokakku siis enemmittä esipuheitta:

Pohja: 200g näkkäriä tai hapankorkkua murustettuna hienoksi ja 75g voita sekoitettuna. Perunanuija oli sähkövempeleitä parempi väline hienonnukseen...

Täyte: 150g cheddar- tai gouda-juustoa sekä 300g tuorejuustoa, mascarpone tai philadelphiaa, jota saakin valmiina 300 gramman pakettina.
2 munaa
mustapippuria


Pinnalle: minitomaatteja 250g
yksi ruukku rucolaa
puoli ruukkua basilikaa
puolikas valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl viinietikkaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria

1. Hienonna näkkäri ja sekoita voi. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (vuoan halkaisija 24cm). Anna olla jääkaapissa täytteen valmistuessa.
2. Raasta cheddar ja sekoita tuorejuustoon. Lisää munat sekä pippuri, vatkaa seos tasaiseksi. Kaada täyte pohjalle ja paista 180-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Tee salaatti: pilko tomaatit ja sekoita ne basilikan ja rukolan kanssa. Hienonna valkosipuli ja sekoita se öljyn, etikan, suolan ja pippurin kanssa ja ripsuttele salaatille.  Nosta salaatti juustokakun kuorrutteeksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta