Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa
Huhtikuun ja kevään puhkeamisen alkuun kunnon lumi- ja pakkastalven jälkeen ajoittuu pääsiäinen tänä vuonna.
Liikkumisrajoituksia ei tänä keväänä tullut, hallituksen ja lainoppineiden jahkailujen jälkeen - tai niistä huolimatta.
Kotimökkelissä pääsiäistä on vietetty hiljakseen kyökin, saunan ja oman pihan kolmiossa. Aamukaffeilla on saanut kuunnella kevätlintujen konsertteja lähimetsässä ja iltayöstä, kun vihdoinkin pimenee, taivaalta on voinut yrittää bongailla tähtikuvioita. Otava tuo turvaa ihan kodin nurkalla. Jospa vielä osaisi kuvata avaruuden ihmeitä Jukka-Pekka Metsävainion tavoin
https://www.hs.fi/tiede/art-2000007899693.html
Lenkkeily ja kuntoilukin on hoitunut tässä lähimaastoissa. Ja jostakin käsittämättömästä syystä pottuja tai kahvia keitellessä, jopa imuroidessa, paan täysille luureihin Lauri Tähkää😲 Mökkihöperyyttä ilmassa!
Isäntä kylläkin kävi Alanyassa asti täydentämässä varmuusvarastoja, Espoossa siis. Nyt on taas tahini-tahnaa ja mustasilmäpapuja sekä kurttuoliiveja vähäksi aikaa! Viininlehtikääryleetkin piti ostaa valmiina, kun ei oman pihan mustaviinimarjan lehtien säilöminen pakastamalla oikeen onnannutkaan.... Olisi pitänyt laittaa niitäkin suolaliemeen, niin kuin metsäsieniä. Siellä sienten seassa on pari lehdykkää nytkin maustamassa sienisalaatin aineksia, ja hyviltä näyttävät edelleen. Alanyan lihatiskiltä saatiin myös kuutioitua lampaanlihaa, niin että pääsiäisaterialla syödään lammas-stifadoa ja toisena pääsiäispäivänä osa lihasta pujotellaan souvlakivartaisiin pihalla grillattavaksi, ihan niin kuin Larnakan kaduilla ja Lefkaran kujien varsilla tehtäisiin.
Muut pääsiäisherkut ovatkin vanhoja tuttuja, tuttuja reseptejä toisiinsa yhdistellen:
Key Lime pie Kinuskikissan tapaan sai pohjakseen Sikke Sumarin mustikkapiirakan alustan:
https://sikkesumari.com/2016/07/25/mustikkapiirakka-vailla-vertaa/
Päällinen tässä osoitteessa:
https://www.kinuskikissa.fi/key-lime-pie
Pääsiäisen välipäivien iltapala/lounas/saunapalanen on sekin herkulliseksi jo todettu perunapiirakka saksan maalta
6 viipalettavalmistusaika 45 min
Kauli hieman kohmeinen taikina ohuehkoksi soikioksi.
Leikkaa punasipulit varsineen ohuiksi renkaiksi. Pilko pekoni pieniksi paloiksi. Viipaloi perunat.
Levitä taikinapohjalle sitruunankuorella maustettu ranskankerma. Lado päälle sipulit, pekonit ja perunat. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Voitele reunat kevyesti vatkatulla kananmunan keltuaisella.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin väriset ja pohja tuntuu kypsältä.
Omaan piiraaseeni tuli kylläkin itse nypittyyn
voitaikinaan sekoitettu pottumuusin loppu ja pohjalle tsatsikin rippeet jogurttiin sekoitettuna. Tuohon piirakkaan saa uppoamaan jos mitä jämiä.
Limettipiiras voi olla joillekin liian kirpakka elämys, siispä pakastimesta voikin taas tyhjennellä viime kesän marja-aarteita tulevia metsäretkiä silmällä pitäen.
Kohtahan tuo kesä jo kolkuttelee ovella, kun pihametsässä peipposet jo laulelee.
Kommentit
Lähetä kommentti