Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa



Huhtikuun ja kevään puhkeamisen alkuun kunnon lumi- ja pakkastalven jälkeen ajoittuu pääsiäinen tänä vuonna.

 Liikkumisrajoituksia ei tänä keväänä tullut, hallituksen ja lainoppineiden jahkailujen jälkeen - tai niistä huolimatta.

Kotimökkelissä pääsiäistä on vietetty hiljakseen kyökin, saunan ja oman pihan kolmiossa. Aamukaffeilla on saanut kuunnella kevätlintujen konsertteja lähimetsässä ja iltayöstä, kun vihdoinkin pimenee, taivaalta on voinut yrittää bongailla tähtikuvioita. Otava tuo turvaa ihan kodin nurkalla. Jospa vielä osaisi kuvata avaruuden ihmeitä Jukka-Pekka Metsävainion tavoin

https://www.hs.fi/tiede/art-2000007899693.html 

 Lenkkeily ja kuntoilukin on hoitunut tässä lähimaastoissa. Ja jostakin käsittämättömästä syystä pottuja tai kahvia keitellessä, jopa imuroidessa, paan täysille luureihin Lauri Tähkää😲 Mökkihöperyyttä ilmassa!  

Isäntä kylläkin kävi Alanyassa asti täydentämässä varmuusvarastoja, Espoossa siis. Nyt on taas tahini-tahnaa ja mustasilmäpapuja sekä kurttuoliiveja vähäksi aikaa! Viininlehtikääryleetkin piti ostaa valmiina, kun ei oman pihan mustaviinimarjan lehtien säilöminen pakastamalla oikeen onnannutkaan.... Olisi pitänyt laittaa niitäkin suolaliemeen, niin kuin metsäsieniä. Siellä sienten seassa on pari lehdykkää nytkin maustamassa sienisalaatin aineksia, ja hyviltä näyttävät edelleen. Alanyan lihatiskiltä saatiin myös kuutioitua lampaanlihaa, niin että pääsiäisaterialla syödään lammas-stifadoa ja toisena pääsiäispäivänä osa lihasta pujotellaan souvlakivartaisiin pihalla grillattavaksi, ihan niin kuin Larnakan kaduilla ja Lefkaran kujien varsilla tehtäisiin.



Muut pääsiäisherkut ovatkin vanhoja tuttuja, tuttuja reseptejä toisiinsa yhdistellen:

Key Lime pie Kinuskikissan tapaan sai pohjakseen Sikke Sumarin mustikkapiirakan alustan:





https://sikkesumari.com/2016/07/25/mustikkapiirakka-vailla-vertaa/

Päällinen tässä osoitteessa:

https://www.kinuskikissa.fi/key-lime-pie

Pääsiäisen välipäivien iltapala/lounas/saunapalanen on sekin herkulliseksi jo todettu perunapiirakka saksan maalta 

6 viipaletta

valmistusaika 45 min

1 pkt (400 g)
pakastepiirakkataikinaa
2
hoikkaa kesäpunasipulia
100 g
pekonia
4–6
keitettyä uuden sadon perunaa
noin 1½ dl
ranskankermaa
2 tl
raastettua sitruunankuorta
1
kananmunan keltuainen
 Kauli hieman kohmeinen taikina ohuehkoksi soikioksi.

 Leikkaa punasipulit varsineen ohuiksi renkaiksi. Pilko pekoni pieniksi paloiksi. Viipaloi perunat.

 Levitä taikinapohjalle sitruunankuorella maustettu ranskankerma. Lado päälle sipulit, pekonit ja perunat. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Voitele reunat kevyesti vatkatulla kananmunan keltuaisella.

 Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin väriset ja pohja tuntuu kypsältä.


Resepti: Sanna Kekäläinen 

Omaan piiraaseeni tuli kylläkin itse nypittyyn
voitaikinaan sekoitettu pottumuusin loppu ja pohjalle tsatsikin rippeet jogurttiin sekoitettuna. Tuohon piirakkaan saa uppoamaan jos mitä jämiä.

Limettipiiras voi olla joillekin liian kirpakka elämys, siispä pakastimesta voikin taas tyhjennellä viime kesän marja-aarteita tulevia metsäretkiä silmällä pitäen.



 Kohtahan tuo kesä jo kolkuttelee ovella, kun pihametsässä peipposet jo laulelee.

 Väkevänä kuin metsä




Jaahas, palataanpa vielä siihen stifadoon. Taitaapi olla paras tallettaa lihaisat kuvat tänne, kun instassa on vegaaniystäviä, jotka voisivat lihalla mässäilystä pahastua. Ja hienoja ihmisiä ovat, ylemmällä tietoisuuden ja kulttuurisen kehittyneisyyden tasolla. Heitä kohti on pyrkimys, mutta edelleen tuolla metsästäjä-keräilijän tasolla liikuskellaan meidän perheessä. Tosin enimmäkseen itse söin riisin kera stifadosta sipuleita ja ryystin maukasta lientä😇 En ole sitten ihan varma, kuka suostuu ensi yönä nukkumaan samassa huoneessa kanssani....

Luotto-ohje jo vuosikymmenien ajan on K-kaupan stifado-ohje, joka löytyykin jo täältä ruokaohjeiden sekamelskastani jostain.


Lihat, n. 1kg nautaa tai lammasta, ruskistetaan sukkelasti ja ladotaan pataan kerroksittain, kuten karjalanpaistilihat, sipulien ja mausteiden kanssa.
Pata lihoineen ja liemineen kuumennetaan hellalla kiehuvaksi ennen  175-asteiseen uuniin siirtämistä. Lihapata saa kypsyä uunin alaosassa kansi päällä jopa kolme tuntia.

Lihojen kypsymistä odotellessa on aikaa pilvibongailuun ja hengitysharjoituksiin vaikkapa.

Saisipa laakerinlehtien ja pippurin sekä paahtuneen kanelin ja neilikan tuoksun mukaan kuvasta leijailemaan.
Καλη ορεζη! 

 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta