Lättyjä ja leipäsiä 19.1.20

Kun ei kerran lunta satele eikä pakkasasteitakaan mittariin kerry tarpeeksi luistinradan jäädytykseen ja kun keli on sumuisen sateinen kuin brittien saarilla, niin täytyy keksiä mukavaa puuhaa kotioloissa viikonlopun ratoksi.
Siis jos latuja tai luistinrataa olisi tuohon parinsadan metrin päähän aukaistuna, niin viilettäisin toki jo niillä, aivan varppina!

Sitten vaan arpomaan kotiaktiviteettejä: Imurointi (njääh)
Äänikirja Michelle Obamasta ja sukankudin käteen kilkkamaan (no voooishan sitä)
Jääkaapin jämäruokien piilotus hesarista sovellettuihin resepteihin, kun kotona on oivallinen testiyleisökin taas (jesss!)
pihvit pihveinä ja kyllä asia on pihvi
Ja tässä siis se  hieno terä


Tässä karkea terä, Larnakan kotikeittiöstä kulkeutui tämä tehokas
 raastin muutossa mukana aikoinaan.


Jääkaapin kätköistä löytyi viikon varrella syömättä jäänyt porkkana-lanttu-raasteen-jämä ja vieläpä Viola kylmäsavulohi tuorejuustorasian puolikas. Näiden tykötarpeiden ympärille sitten luotiin kasvispihvimössö:

tekotarpeet

1,5 kookasta porkkanaa
3cm siivu lanttua
1 kookas peruna
1 kookas sipuli
pari kynttä valkosipulia
tuorejuustoa tai esim. parmesaania
2 kananmunaa
0.5 dl korppujauhoa
0.25 dl vehnäjauhoa
suolaa ripaus ja voita paistamiseen

Raastetta, karkealla terällä raastettua, oli jäljellä yhteensä noin 1 dl.
Hienolla terällä meni raasteeksi suurehko raaka kuorittu peruna,
parin sentin siivu lanttua ja
yksi iso porkkana.
Pari kynttä valkosipulia murskattiin sekaan omalla puristimellaan .
Karkealla terällä raasteeksi vielä yksi kookas sipuli.
Sekaan puolirasiallista tuorejuustoa, nyt sattumoisin kylmäsavulohta siis - kun ei meiltä löydy parmesaania, niin kuin monessa eri ohjeessa neuvottiin kasvispihvitaikinaan lisäämään. Ei kuivahtanutta halloumiakaan ollut saatavilla...
Kaksi kananmunaa ja ehkä yhteensä noin 0,75 dl korppujauhoja ja vehnäjauhoja sideaineiksi. Ja ihan pikku ripaus suolaa mausteeksi.
Käsin tai kauhalla ainekset sekaisin seokseksi tai pihvitaikinaksi tässä tapauksessa. 
Kun seos oli hieman aikaa turvonnut, laitettiin lettupannu tulille ja voinokareessa paistettiin noin sentin paksuisia, kostein käsin muotoiltuja pihvin pyörylöitä. Yllättävän hyvin pysyivät pihvit kasassa! Tärkeätä on myös paistaa pihvejä keskilämmöllä, ettei pihvi pala pinnalta, mutta jää raa´aksi sisältä.

Kaiken varalta oli vielä uunikin päällä kahdellasadalla ja leivinpaperin päällä kasvikset pääsivät varmuuden välttämiseksi pihvien muodossa uuniin muhimaan pariksikymmeneksi minuutiksi. Kun kotiin saapui nälkäinen nuori viikonlopun viettoon, niin meinasi spagetti bolognese jäädä pihvien rinnalla kakkoseksi, maistuivat kriittiselle yleisölle erinomaisesti. Tämän nuoren kouluruokaa kun on Perhon ravintolakoulun kokkien, tai tulevien sellaisten, gourmet-annokset.
Nyt ei ollut muuta lisuketta tarjolla, kuin vanhaa tsatsikia tietysti, mutta puolukkahillokin olisi varmasti pihvien kyytipojaksi sopinut. Tukevia pihvejä tuli yllä mainitusta takinasta kymmenen kappaletta ja ne riittivät yhdeksi päivälliseksi ja iltapalaksi vielä kuntosalin jälkeen. Siis yhdelle nuorelle.

Ja pian kerron maailman toiseksi parhaasta kotileivästä, jota tuli viikonloppuna kokeiltua ja varmasti tulevana vuosikymmenenä ahkerasti uuniin ja poskeen tulee juuri tätä pataleipää pisteltyä:


Padassa
                                                                 Padasta

Palaksi


                                            

                         Elä tule paha leipä , tule Hyvä leipä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta