Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Joulunaika 2020 mennä hurahti kinkkua paistellessa sekä lisukkeita viännellessä ja Monopolin eri versioita pelailtaessa. En ihan vielä saanut nuorisoa houkutelluksi frisbeegolf-kentälle tuohon vain muutaman askeleen päähän, mutta jääköön se tulevan vuoden haasteeksi ja haaveeksi:

 Frisbeegolfia glögi&pipari -piknikillä: tästä konseptista saisi oivan uuden perinteen joulu-aattoon tai välipäivienkin viettoon. Vaihtelua toisi lisäksi kylpylän liitokiekko-kenttä ja sieltä kentän lähietäisyydeltä löytyvä laavu. Kun tulipahan puolivahingossa nettishoppailtua ja hankittua risukeitin ja keittimen kaveriksi nokipannu uudenlaisia kahvi-teistinkejä (tasting-sanan taivutusta suomalaisittain tässä haen) varten; pelin jälkeen voisi keitellä nokipannukahvit ja paistella vaikkapa tikkupullat  tai vaahtokarkit kahvin painikkeeksi. Siten saisi ulkoilmaelämystä venytettyä sekä viritettyä vielä äärimmilleen.

Joulun 2020 menu oli kylläkin ihan perussettiä. Paitsi että itsetehtyä sinappia kokkeilin siis todellakin ensimmäistä kertaa elämässäni ( ainakin muistaakseni....)

Kuuden pilkku viiden kilon kinkku paistui 150-asteisessa uunissa klo 16.00 - 00.00 paistomittari kyljessään kylläkin. Kävi vaan niin hassusti, että kinkun paistaja uuvahti kesken paiston vahtimisen ja isäntä sitten arvioi, että puolenyön kellonlyömällä on paras nostaa kinkku paistumasta/pelastaa palamasta. Ja erinomaisen maistuvaa kinkusta tulikin. Aattopöytään kinkku sai kuorrutteeksi kotisinapin lisäksi korppujauhoa - yhteisön painostukseen taipuen jätin tänä vuonna neilikkakruunun lisäämättä kinkun komistuksesta.

Aikojeni alussa Kuopionlahden kadun piskuisessa keittokomerossa kinkkua piti joka joulu paistaa yösydännä kaikkien nukkuessa - tai sitten oli ilmeisesti aikuisten kesken sovittu paistovahdit ja paistinvaleluvuorot yön tunneille. Paistoaika taisi ollakin aika pitkä ja kinkku melkoisen kookas, koska jouluruokailijoita oli ydinperheessä kuusi jouluentusiastia ja vielä joulupäivän pöydässä tätini seitsemäntenä.

Omatekoisia jouluruokia ovat meidän uusmaalaisessa keittiössämme perinteisesti porkkanalaatikko ihan raastetusta porkkanasta, sienisalaatti itse syksyn aikana haalituista metsäsienista (kangas-, karva- ja haaparouskuja haeskellut taas sienihöperö haperoiden seasta pitkin kallioita ja pöpelikköjä) ja rosolli - kyproslainen salaatti tietysti kuuluu kodissamme arkeen sekä juhlaan. Samaten, olipa joulu, pääsiänen tai juhannus, uusivuosi taikka synttärit, tarjolla on aina omatekoista saaristolaisleipää piimäjuureen leivottuna. Nuorten herkku tämäkin,  varsinkin kylmäsavulohella, maustetulla tuorejuustolla ja tillillä alkupalaksi päällystettynä.

Rosolli Maku-lehden luotto-ohjeella vuodesta toiseen

Rosolli

Ainekset (6 annosta)

Rosolli

  • 4 kplpunajuurta  -   tosin meillä nämä ovat olleet tähän asti etikkapunajuuria
  • 2 kplporkkanaa
  • 2 kplperunaa
  • 1 kplsipulia
  • 1 kplomenaa
  • 1 kplmaustekurkkuja

Rosollin kastike

  • 1 dlkuohukermaa
  • 1/2 tlväkiviinaetikkaa
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1/4 tlsokeria
  • Rosolli ja rosollin kastike valmistuvat näin:
  • Pese punajuuret, porkkanat ja perunat. Keitä juurekset kuorineen kypsiksi (noin 20 minuuttia).
  1. Keitä punajuuret (noin 40 minuuttia) omassa kattilassaan, jotta ne eivät värjää muita juureksia. Anna jäähtyä.
  2. Kuori juurekset ja leikkaa kuutioiksi. Hienonna sipuli. Kuutioi omena ja kurkku.
  3. Nosta rosollikuutiot suorakaiteen muotoiseen tarjoiluastiaan niin, että kukin aineksista muodostaa raidan.
  4. Valmista rosollin kastike. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon etikka, suola ja sokeri sekä halutessasi 1 tl punajuurten keitinlientä. Tarkista maku.
  5. Tarjoa rosollin kastike erillisestä astiasta.
Porkkana-HERKKU-laatikko Pirkka-ohjeella


10 annosta

Pinnalle

    • voinokareita

Valmistus

yli 60 min
  1. Keitä riisi vedessä kypsäksi, noin 15 minuuttia. Lisää maito, raastetut porkkanat, munat, sokeri ja mausteet.
  2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle muutama voinokare. Kypsennä porkkanalaatikkoa 175 asteessa 1-1 1/2 tuntia.

Kotisinappi á la Kinuskikissa


3 pientä purkillista
Ainekset:

2 ¼ dl sinappijauhetta (esim. Colman’s)

1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl ruokaöljyä
1 muna
1 rkl valkoviinietikkaa


Yhdistä sinappijauhe, sokeri ja suola (mieluiten teflon-pintaisessa) kattilassa ja sekoita, kunnes sinappijauheen paakut ovat rikkoutuneet. Lisää käsivispilällä sekoittaen kerma, öljy ja muna.

Kuumenna liedellä kiehuvaksi. Käytä sekoitusvälineenä lastaa, jolla saat parhaan kosketuspinnan kattilan pohjaan, sillä sinappi on herkkä tarttumaan ja palamaan. Keitä hetken aikaa koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu hieman (sinappi jämäköityy vielä jäähtyessään). Ota liedeltä ja LISÄÄ JOUKKOON ETIKKA (itselläni tämä unohtuu helposti).

Kaada pieniin puhtaisiin purkkeihin. Saat täytettyä purkit siististi, kun pursotat sinapin purkkeihin esim. pakastuspussilla, jonka kulmaan leikkaat aukon.

Säilytä sinappi viileässä.

Nuorison, joka popsii chilejä ihan tuosta vaan, kommentti: Aaaaaika tulista tämä! Itse voisin lusikoida sinappia suuhuni sellaisenaan, vaikka chilejä kyllä maistelen aikas varovaisesti.



Hesarin sivustoilta löytyy herkullinen, ellei maailman herkullisin, salaatinkastikeresepti. Sillä höystetään parin päivän päästä uudenvuoden illanistujais- ja monopolinpelaajais-sessioita takuuvarmasti! Yrttiruukku männäkesältä viheriöi vielä kanikopin kupeessa saunanverannalla, timjaminoksa löytyy siis, jos kohta vähän kohmeisena tosin. Harmisti kyllä sileä- ja kurttulehtinen persilja taisivat viimein tänään hautautua hangen alle: joulusalaattiin sain nipsaistua vielä tuoreet persiljat "keittiöpuutarhastamme".



2 dl

10 min


1 iso salottisipuli

2 rkl sherry- tai valkoviinietikkaa

1 rkl lämmintä vettä

2 dl laadukasta oliiviöljyä

1½ tl dijoninsinappia

1½ tl täysjyväsinappia

(1½ tl juoksevaa hunajaa)

2 timjaminoksaa

1 iso valkosipulinkynsi

½ tl suolaa


  1. Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita se tiheään siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
  2. Laita sipuli, etikka ja lämmin vesi kulhoon. Anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa öljy ja sinapit (sekä hunaja) joukkoon. Riivi timjaminoksista lehdet, kuori ja raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita ne kastikkeeseen. Lisää suola. Maista ja lisää suolaa ja etikkaa makusi mukaan.


Vinkki! Tarjoa kastike erilaisista salaatinlehdistä kootun vihersalaatin kanssa. Kasaa lehdet isoksi keoksi, ripottele väliin suolaa, mustapippuria ja vinegrettiä. Lusikoi kastiketta myös salaattipinon päälle.

Ensimmäinen ajatus joulun leipomuksista ja paistamisista selviydyttyä - ruokien säilyttelystä sekä siirtelystä puhumattakaan -  uudenvuoden aaton menustä oli "heleppo homma": pottusalaattia nakeilla ja kaupan vähemmän tulista sinappia herkälle nuorisolle tarjolle, ehkä jopa sipsejä siihen sivulle. Tekeepä kuitenkin mieli koklata jotain tuttuja, mutta harvemmin itse tehtyjä naposteluherkkuja. Kaapinperillä on jo jonkin aikaa pyörinyt pussillinen kikherneitä, jotka ovat odottaneet hummusinspiraatiota. Kun nyt tahinitahnakin on loppu-slut, niin kokeillaan marinoituja kikherneitä sittenkin. Niitä voi sekoitella muihin salaatteihin ja eivätköhän nuo maistu ihan sellaisinaankin!

MARINOIDUT KIKHERNEET

AINEKSET

 
3
 
dl
 
keitettyjä kikherneitä
Marinadi
 
1
 
kesäpunasipuli varsineen
 
2
 
valkosipulinkynttä
 
1
 
dl
 
oliiviöljyä
 
3
 
rkl
 
balsamiviinietikkaa
 
1
 
rkl
 
juoksevaa hunajaa
 
3
 
rkl
 
lehtipersiljaa hienonnettuna
 
1
 
rkl
 
timjaminlehtiä
 
1/2
 
rl
 
sormisuolaa
 
1/2
 
tl
 
mustapippuria myllystä

TYÖVAIHEET

  1. Tee marinadi. Hienonna punasipuli varsineen. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita marinadin aineet kulhossa. Lisää kikherneet ja sekoita hyvin.
  2. Anna maustua viileässä vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli.

(10 min + maustuminen 2 t)


Skagenrörakaan en ole itse tehnyt ikuna, että eiköhän tuo ole jo korkea aika kokeilla tätäkin. Katkarapujakin sattumalta on pakastimessa (ei kai vaan syöteiksi kuhalle tai siioille, ahvenelle tai hauille tarkoitettuja?)

Kuvahaun tulos haulle skagenröra resepti
Ainekset
  1. 1ps(350 g)katkarapuja.
  2. 1pieni (60 g)punasipuli.
  3. 1 1/2dlHellmann's majoneesia.
  4. 1prk(150 g)Pirkka crème fraîchea (ranskankerma, 18%)
  5. 1/2dltilliä hienonnettuna.
  6. 1/2rklsitruunamehua.
  7. 1/4tlmustapippuria.
  8. ripaus suolaa.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta