Perunapiirakka

Ei ihan Kuopion torilta tai Partasen leipomoista saatavien perunapiirakoiden veroinen, mutta paljon vähemmällä rypyttämisellä ainakin pääsee tämän pottupiiraan kanssa! Alkuperäinen ohje on - tietysti - Hesarista, mutta pikkuisen muuntelin oman ruoka- ja jääkaapin tämänpäiväiseen sisältöön sopivaksi tuota alkuperäistä ohjetta:

Perunagalette

Ja jos ei satukaan olemaan pääsyä hesarin arkistoihin, niin tässä ohje kopipeistattuna myös:


valmistusaika 45 min

1 pkt (400 g)
pakastepiirakkataikinaa
2
hoikkaa kesäpunasipulia
100 g
pekonia
4–6
keitettyä uuden sadon perunaa
noin 1½ dl
ranskankermaa
2 tl
raastettua sitruunankuorta
1
kananmunan keltuainen
 Kauli hieman kohmeinen taikina ohuehkoksi soikioksi.

 Leikkaa punasipulit varsineen ohuiksi renkaiksi. Pilko pekoni pieniksi paloiksi. Viipaloi perunat.

 Levitä taikinapohjalle sitruunankuorella maustettu ranskankerma. Lado päälle sipulit, pekonit ja perunat. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Voitele reunat kevyesti vatkatulla kananmunan keltuaisella.

 Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin väriset ja pohja tuntuu kypsältä.

Resepti: Sanna Kekäläinen


Elsassin aluelle Ranskan ja Saksan rajamaille viepi tämän tyylinen, flammkuchen-liekkipiirakka - ehkä sopiva juomakin löytyisi Alsace-hakusanalla alkomahooliliikkeestä.

Oman versioni piirakasta aloitin ihan voitaikinan tekemisellä

200g voita tai leivontamargariiniä
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl vettä - perunan keitinvettä käytin nyt, kun potut tuli pestyä erityisen hyvin

Voitaikin saa levähtää jääkaapissa ennen leivinpaperille kaulimista. Uunipellillinen piirakkaa tulee tuolla taikinamäärällä.

Täyte:

6 keitettyä ja kuorittua perunaa (uudet perunat menevät kuorineenkin)
puolikas vihreä paprika
puolikas sipuli ja yksi valkosipulin kynsi
Turkkilaisen jugurtin pohjat - siis n. 2 dl
yhden hyvin pestyn sitruunan kuori raastettuna
yrttejä ja suolaa
pari ohuen ohutta kinkkusiivua, paketin loppuja nekin

Jogurtti ja sitruunan raastettu kuori sekoitellaan keskenään ja lisätään kaulitulle pohjalle, niin että pari senttiä reunaa jää tyhjäksi kääntövaraksi.
Sipuli, valkosipuli, paprika ja perunat samoin kuin kinkku siivutellaan ohuiksi siivuiksi ja levitellään jogurttipohjan päälle. Päälle riivitään valitut yrtit - iisoppi, mäkimeirami ja minttu ja mitä yrttilöitä nyt pihamaalta oli vielä etanoiden jäljiltä pelastettavissa, antoivat hienostuneen maun omaan kokeilukeittiön tuotokseen. Suolaakin piti ropsauttaa päälle, kun kyse on melkein vegeversiosta, eikä pekoni ole tätä piirakkaa maustamassa.
Piirakan reuna käännetään rennosti täytteen päälle ja piirakka saa paistua 200-asteisessa uunissa puoli tuntia. Paistamisen jälkeen voi päälle pirskottaa vielä sitruunamehua.

Itse kyllä tykkäsin ihmeen paljon tästä piiraasta ja kävisipä tämä paistos perjantai-illan tv-maratooniinkin perunalastujen sijasta, varsinkin kun sopiva kostuke oikeasta viini- tai olutkulttuurista vielä löytyisi.

Annan täydet 8/10 pistettä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pääsiäislomanen 2021, edelleen koronan varjossa

Joulu ja uusivuosi koronavuonna 2020

Savolais-kyproslaisia ruokia ja tunnelmia Länsi-Uudeltamaalta